Öğretmenler kariyer değil, insani koşullarda yaşamak istiyor!
Eğitim-İş Ankara 2 No’lu Şubemizin Başkanı Mehmet Ali Güler yapmış olduğu açıklamalarda Öğretmenlik Meslek Kanunu ve öğretmenlerin ekonomik durumlarını değerlendirdi. Her öğretmenin uzman ve tek başöğretmenin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu dile getiren Mehmet Ali Güler, açıklamalarında şu konulara değindi.
“Ara tatilde öğretmenler dinlenmek yerine kariyer basamakları sınavını ve her geçen gün daha kötüye giden ekonomik durumlarını düşünmektedir. 15 Kasım’da yatan maaşların vergi dilimi nedeni ile dört haneli rakamlara düşmesi, maaşların sürekli artan enflasyona karşısında erimesinin yanı sıra adaletsiz vergi oranları nedeni ile de öğretmenleri zor duruma düşürmektedir.
Sadece ev kirası tutarlarının dahi öğretmen maaşlarının neredeyse üçte ikisine ulaştığını düşünürsek durumun vahameti ortaya çıkmaktadır. Bu tablolar şunu ortaya koyuyor ki eğitim emekçilerinin düşüncesi kariyer değil, ekonomik sıkıntılardan kurtulup insani koşullarda yaşamaktır.
Yasalarda da belirtildiği üzere öğretmenlik mesleği bir uzmanlık mesleğidir ve her öğretmen uzmandır. Tek başöğretmen ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür. Öğretmenleri çeşitli unvanlarla ayrıştırmak eşit işe eşit ücret ilkesini ihlal edecek ve iş barışını bozacak sonuçlar doğuracaktır.
Bu konularda eğitim emekçilerinin, öğrenci ve velilerin sesi olan Eğitim-İş’in talepleri çok açıktır.
19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak kariyer basamakları sınavının derhal iptal edilmesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM’de ivedilikle ele alınarak yeni bir meslek kanununun tüm eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşleri alınarak düzenlenmesi acil talebimizdir.
Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi sağlanmalıdır.
Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir.
Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
Kamuda mülakat uygulamasına son verilmelidir.
Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir.
Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme hakları, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır.
Taleplerimiz insani koşullarda çalışmak ve yaşamak içindir ve bu koşullar sağlanana dek mücadelemiz sürecektir.”